Χατζηθεοδωρίδης Ηλίας (Αναπληρωτής Καθηγητής)

Γνωστικό Αντικείμενο Ορυκτολογία-Πετρολογία
Στοιχεία επικοινωνίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών
Τμήμα Γεωλογίας
Εργαστήριο Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοιτασματολογίας
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
15780 Ζωγράφου, Αθήνα
Γραφείο: 1.20
Τηλέφωνο: +30 210 7722092
E-mail: eliasch@metal.ntua.gr
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.eliasch.gr
Σύντομο Βιογραφικό Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό, Αττικής. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πήρε το 1987 το Πτυχίο Γεωλογίας με βαθμό 8.2 (Λίαν Καλώς).Συνέχισε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester, Αγγλίας, όπου του απονεμήθει το Μάστερ (M.Sc.) το 1989 και το Διδακτορικό (Ph.D.) το 1994. Στις μεταπτυχιακές του σπουδές ασχολήθηκε με την αναζήτηση ατμόσφαιρας και δευτερογενών ορυκτών σε μετεωρίτη από τον πλανήτη Άρη, έρευνα που κατέληξε στην ανακάλυψη για πρώτη φορά παγκοσμίως εβαποριτικών ορυκτών, με ενδείξεις ύπαρξης νερού αλλά και πιθανότατα ζωής στον πλανήτη. Ασχολήθηκε επίσης με την ανάπτυξη νέων μεθόδων ισοτοπικής ανάλυσης σε φυσικά υλικά με την χρήση και εξέλιξη καινοτόμων όργανων φασματομετρίας μάζας.Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εργάστηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Έπειτα μετέβει στην Αυστρία όπου εργάστηκε αρχικά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και ακολούθως στην AT&S AG, μια διεθνή ιδιωτική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας τελεπικοινωνιακών εφαρμογών. Αυτή η εργασιακή του διαδρομή αποτέλεσε και μια θεματική στροφή στην καριέρα του γιατί περιελάμβανε έρευνα στη φωτονική τεχνολογία, στην τεχνολογία ηλεκτρομηχανκών μικροσυστημάτων και συναρμολόγησης αυτών, σε καινοτόμες τεχνικές λιθογραφίας όπως η LiGA, και στην νανοτεχνολογία.Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2003 όπου κατέλαβε την θέση του Λέκτορα στο αντικείμενο της Ορυκτολογία-Πετρολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών.Η έρευνά του περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών κατευθύνσεων που μέσα στα πλαίσια της ορυκτολογίας και της πετρολογίας, επεκτείνονται στην πλανητολογία, αστροβιολογία, ισοτοπική γεωχημία, και στην υποστήριξη και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών και μεθοδολογιών ανάλυσης υλικών.

  • Πάνω από 60 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων (με κριτές). Το δημοσιευμένο έργο χαρακτηρίζεται από την διεπιστημονικότητά του, περιλαμβάνοντας επιστήμες της γης και των πλανητών, οργανολογία, καινοτόμες τεχνολογίες, φωτονικά, και πρόσφατα βιολογικές εργασίες στα πλαίσια της επιστήμης του διαστήματος.
  • Περισσότερες από 60  παρουσιάσεις με ομιλία ή posters σε διεθνή κυρίως συνέδρια, καθώς επίσης και προσκλήσεις για παρουσίαση σε συνέδρια και επιστημονικές ή εκπαιδευτικές ημερίδες.
  • Κριτής και αντιπρόεδρος για πολλά έτη επιτροπών επιλογής ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Βιομηχανικής κατεύθυνσης (Marie Currie Network Projects (MC?RTN, FP6 Structuring the European Research Area: Human Resources and Mobility Programme), Industrial Panel)
  • Κριτής για τα τελευταία τέσσερα έτη σε προγράμματα Διαστημικής Έρευνας της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής (Evaluator of the Space Cooperation Actions of FP7, Strengthening Space foundations, European Commission).
  • Εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αστροβιολογίας (ΕΑΝΑ).
  • Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γεωχημικών
  • Ιδρυτικό μέλος της μη-κερδοσκοπικής εταιρείας Research Centre for the Culture and Environment (RCCE) – Ερευνητικό Κέντρο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΕΚΕΠΠΟΛ).
  • Πλήρες βιογραφικό δίνεται στην σελίδα http://www.eliasch.gr